top of page

חסימות דרכי שתן בחתולים | על המחלה והדרכים למניעתה


חסימות דרכי שתן בחתולים | המרפאה הוטינרית רמת אביב
חסימות דרכי שתן בחתולים | המרפאה הוטרינרית רמת אביב

שלג, חתול זכר, מסורס בן 4, חי בבית ללא חיות נוספות, לא יוצא מהבית. הגיע למרפאה הוטרינרית רמת אביב לפני מספר ימים, לאחר שהבעלים שלו סמו לב להתנהגות מוזרה, החתול יושב על חול בארגז, ולא מצליח לעשות פיפי. בנוסף הולך לארגז בתדירויות גבוהות ולעיתים גם מילל. הבעלים הוסיפו שבזמן האחרון שלג חסר תאבון, שוכב כל היום בפינה בבית, ללא מצב רוח, הופעת כל הסימנים כתוצאה מלידת ילד חדש בבית.

בבדיקה שביצענו במרפאה נמצא ששלג אכן חלש ואפטי, דובק נמוך, ריריות חיורות, במישוש בטני הרגשנו שלפוחית שתן גדולה מאוד וקשה. בלחיצה על השלפוחית לא ניתן היה להזרים שתן החוצה. בביקורת נוספות כמו אולטרסאונד מצאנו שלפוחית גדולה ומעובה. בשלב זה הבדיקות הראו ששלג סובל מחסימת שתן מידית, הוכנס לפרוצדורה חירום על מנת לפתוח את החסימה. חסימת דרכי השתן בחתולים הוא מקרה חירום מסכן חיים!! המחייב זיהוי וטיפול מהיר. גילוי מוקדם של הבעיה יכול למנוע סיבוכים, להציל חיים ולשמור על בריאות החתול.


מהי המחלה?

מחלות דרכי השתן התחתונות בחתולים נפוצות מאוד. במרבית המקרים, חסימת שתן מופיעה אצל חתולים זכרים צעירים ומסורסים שחיים בבית ונגרמת עקב סיבוך של מחלות בדרכי השתן התחתונות. הגורמים המובילים לחסימה מגוונים ותלויים בגיל החתול.

חתולים צעירים עד גיל 6:

הגורם לחסימה הוא דלקת שתן סטריליות הגורמת לשתן דמי וליצור מוגבר של משקעים קריסטלים וחלבונים, שאלו הם שגורמים להיווצרות אבנים בשלב מאוחר יותר. בנוסף שינוי אורח חיים וסטרס באותם חתולים לדוגמא: הזזת ארגז, לידת ילד, מעבר דירה, חיה חדשה יגרום להתקדמות מהירה של יצירת המשקעים.

חתולים בוגרים מעל גיל 6:

הגורמים העקרים הם אבנים בדרכי השתן, דלקת זיהומית בדרכי השתן, וגידולים.

חתולים האוכלים רק מזון יבש, שותים פחות מים וכתוצאה מכך מייצרים פחות שתן שמייצר את המשקעים.

גם השמנת ייתר או עודף משקל יתרמו לגורם בחסימה.

סימנים הקליניים:

· קושי בהשתנה

· השתנות תכופות עם כמויות קטנות

· יללות בעת מתן השתן

· השתנה מחוץ לארגז

· מצב הסופי- כאב במתו שתן עד כדי אי מתן שתן למרות הליכה תכופה לארגז החול.


מומלץ!!!

כבר בשלבים הראשונים ליצור קשר עם הוטרינר, שלא יגיע לחסימת שתן, החסימה מחמירה פגיעה כלייתית , גורמת לחולשה, אפטיות, ירידה בפעילות, חוסר תאבון, דופק נמוך, יכול להגיע להתייבשות , זה יכול להיות מסוכן.


ומה לגבי שלג...??

לאחר פתיחת חסימת השתן שבוצעה בהרדמה, על ידי החדרת קטטר שתן לשלפוחית, זיהוי גורם החסימה, ריקון השלפוחית ושטיפת השלפוחית ודרכי השתן התחתונות, אותר גורם החסימה שהיה משקעים של חלבונים שהצטברו בדרכי השתן התחתונות. שלג אושפז למספר ימים עד שהתייצב מצבו וחזר לתת שתן באופן קבוע ותקין. לאחר בדיקות דם ושתן חוזרות שהראו שמצבו תקין ומשתפר, שערכי הכליה וההשתנה חזרו להיות רגילים , שוחרר לביתו להמשך טיפול בעזרת תרופות תומכות ומזון רפואי מיוחד שמתאים למקרים האלו .


טיפים לפעילות ביתית מומלצת למניעת היווצרות דלקת שתן ואבנים בחתולים:

· הוספת מזון רטוב למזון היבש

· עידוד שתיה מרובה(מים זורמים, החלפת מי שתיה בתדירות גבוה)

· ניקוי והחלפה של חול בארגז בתדירות גבוה.

· שמירה על משקל.

· זיהוי מוקדם של התנהגות החתול ונסיון למנוע מצבי סטרס.(יללות בזמן השתנה, שתן דמי, הליכה תכופה לארגז)

· יצירה מידית עם המרפאה הוטרינרית רמת אביב להגיע לבדיקה.


שלכם, ד"ר טלי אלוני –רוזן.

Comments


bottom of page